TOGG TÜRKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİ YOLLARDA
Yıl 1861. Osmanlı Devleti'nin Padişahı Sultan Abdülhamid Han, ''İlk otomobil'' projesini hayata geçirebilmek üzere ''Lokomobil'' adı verilen aracı ülkemize getirmek istiyor ama ''Yollar bozulur'' bahanesiyle izin verilmiyor. 1888'de ise yine Abdülhamid Han ''İlk elektrikli araba'' siparişini vererek Yıldız Sarayı'nda test ediyordu.
158 yıl önce yolu kesilen otomobil, 16 Haziran 1961'de ilk yerli otomobil projemiz ''Devrim'' ismiyle merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının yeni bir hayali olarak yola çıkmaya hazırlanıyor. Bu sefer de, 2 adet hazırlanmış ve (mazot konusu uyarılmasına rağmen) aceleyle törene katılan araçlardan birinin benzini bitince medya manşetleri o projeyi de rafa kaldırtıyor. (O araç 2023'te halen çalışır durumda)
Devrim otomobilinden 5 yıl sonra bir kez daha yerli otomobil hayaliyle 1966'da ''Anadol'' ismiyle seri üretime geçen ve 1984'de kadar devam eden süreçte ''Araçlardaki Fiberglass'ı öküzün önüne koysan yerler'' diye dalga geçilmiş ve tiyatro senaryolarına eğlence yapılarak o otomobiller de nostaljik müzelere hapsedilmişti.
Aradan yıllar geçti, 2020'de yüksek teknoloji çağında halen ''Bir yerli otomobilimiz var'' diyemiyorduk. 2018 yılı yerli otomobilde bir dönüm noktası oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimi ile yerli otomobil için harekete geçilmiş ve prototip araçlar nihayet görücüye çıkmıştı. (Ona da olmaz yapılamaz dediler. Parçası başka yerden dediler.)
Onlar konuşmaya devam ederken, yerli otomobille ilgili farklı plan projeler üretilerek ilk görücüye çıkan prototip yerine SAAB 9-3 modelinin tüm fikri mülkiyet hakları alınarak aracımızın üretiminin daha da hızlandırıldığı duyuruldu. Yani, SAAB 9-3 araçları örnek alınarak yerli otomobilimizin son şekli belli oldu.
Yerli otomobilde yurt dışı da hedeflendiği için araç bilgisayarlarının İngilizce menü ve buton desteği olması çok doğru bir iş. Basit bir örnekle, Japon arabalarının Japonca, Türk arabalarının da Türkçe olması durumunda nasıl bir zorluk olacağı ortada. Bu yüzden İngilizce olması doğru karardır. Türkiye'nin yerli otomobili 27 Aralık 2019'da görücüye çıkarak, tüm sorulara yanıt verdi. 29 Ekim 2022'de seri üretime geçen yerli otomobil için Bursa Gemlik'te 175 Bin araç ile işe başlandı. Geniş ve profesyonel bir araştırma sonucunda markası TOGG olarak belirlenen otomobillere her araçta farklı bir model ismi de veriliyor. Otomobilin tanıtım filmlerini ve tasarım sürecini anlatan videoyu izledikten sonra model olarak ''Kaplan, Leopar'' gibi isimler konulabileceğini tahmin ediyorum. Zamanla asıl ismini hep birlikte öğreneceğiz elbet.
YERLİ OTOMOBİLİN BAŞLANGIÇ NOKTASI
Yerli otomobil projesinde gelinen son durumun masaya yatırıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin 60 yıllık hayalini en kısa sürede gerçekleştireceğiz. 5 büyük grubumuz ve TOBB olarak el ele verdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve devletimiz de arkamızda bizi var gücüyle destekliyor. İnşallah 2019 sonunda prototipimizi milletimizin beğenisine sunacağız. Tüm çalışmalarımız bu yönde ilerliyor" dedi.
Varank; ''Ülkemizin gelecekte çok önemli fırsatları yakalayabilmesi için otomobil projesinin mutlaka başarılı olması gerekiyor. Bu sadece bir otomobil projesi değil, yeni bir teknolojik eko sistem oluşturma hamlesidir. Dünyanın nereye yöneldiğinin farkındayız. Artık akıllı şehirler ile entegre otomotiv teknolojileri, yapay zeka tabanlı otonom sürüş algoritmaları, akıllı şarj alt yapıları ve benzeri alanlarda girişimci firmalarımız için fırsatlar bulunmaktadır. Bu fırsat penceresini çok iyi değerlendireceğiz. Dünya ile rekabette insan kaynağımız da, cesaretimiz de fazlasıyla var.'' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com