📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

TOGG TÜRKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİ YOLLARDA

Bu topraklarda otomobil hayali, 1861 yılında başlıyor. 1888'de ilk elektrikli otomobil siparişiyle çağa ayak uyduruluyor. 1961'de ''Artık biz de otomobil üretelim'' diyerek çalışmalara başlanıyor. 27.12.2019'da ilk yerli otomobilin prototipi beğeniye sunuluyor. Tanıtım sürecinde ''Çok elektrik aldık'' dediğimiz, ''Türkiye'de otomobilin serüvenini'' anlatıyoruz. 



Yıl 1861. Osmanlı Devleti'nin Padişahı Sultan Abdülhamid Han, ''İlk otomobil'' projesini hayata geçirebilmek üzere ''Lokomobil'' adı verilen aracı ülkemize getirmek istiyor ama ''Yollar bozulur'' bahanesiyle izin verilmiyor. 1888'de ise yine Abdülhamid Han ''İlk elektrikli araba'' siparişini vererek Yıldız Sarayı'nda test ediyordu. 


158 yıl önce yolu kesilen otomobil, 16 Haziran 1961'de ilk yerli otomobil projemiz ''Devrim'' ismiyle merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve arkadaşlarının yeni bir hayali olarak yola çıkmaya hazırlanıyor. Bu sefer de, 2 adet hazırlanmış ve (mazot konusu uyarılmasına rağmen) aceleyle törene katılan araçlardan birinin benzini bitince medya manşetleri o projeyi de rafa kaldırtıyor. (O araç 2023'te halen çalışır durumda) 


Devrim otomobilinden 5 yıl sonra bir kez daha yerli otomobil hayaliyle 1966'da ''Anadol'' ismiyle seri üretime geçen ve 1984'de kadar devam eden süreçte ''Araçlardaki Fiberglass'ı öküzün önüne koysan yerler'' diye dalga geçilmiş ve tiyatro senaryolarına eğlence yapılarak o otomobiller de nostaljik müzelere hapsedilmişti. 


Aradan yıllar geçti, 2020'de yüksek teknoloji çağında halen ''Bir yerli otomobilimiz var'' diyemiyorduk. 2018 yılı yerli otomobilde bir dönüm noktası oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimi ile yerli otomobil için harekete geçilmiş ve prototip araçlar nihayet görücüye çıkmıştı. (Ona da olmaz yapılamaz dediler. Parçası başka yerden dediler.) 


Yerli araçların prototipi görücüye çıktığı anda tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de yazılı ve görsel medyaya bu sefer sosyal ağlar da eklenerek ''Yerli otomobilin Cadillac BLS'den çalıntı olduğu'' söylentileri yayılmıştı. Fakat, Cadillac CEO'su Johan de Nysschen tokat gibi bir cevap verdi; ''Otomobil üreticilerinin birbirinden esinlenmesi çok doğal. Fakat ben Cadillac CEO'su olarak kopyalama söz konusu değil diye düşünüyorum'' diyerek, bu konuya son noktayı koymuş oldu! Gerçi bu açıklamaya rağmen (bir kısım dar kafalılar) halen yerli otomobilimizin benzediğini iddia edebiliyor. Bu tür eleştirilerin sebebini yukarıda anlatmıştık. 



Onlar konuşmaya devam ederken, yerli otomobille ilgili farklı plan projeler üretilerek ilk görücüye çıkan prototip yerine SAAB 9-3 modelinin tüm fikri mülkiyet hakları alınarak aracımızın üretiminin daha da hızlandırıldığı duyuruldu. Yani, SAAB 9-3 araçları örnek alınarak yerli otomobilimizin son şekli belli oldu. 


Menzili arttırılmış elektrikli otomobil %85'i yerli parçalarla ve Türk insanının çalıştığı bir işle ortaya çıktı. Dünyaca ünlü İtalyan Pininfarina başta olmak üzere, Mercedes'in tasarımcısı Murat Günak'ın da tasarladığı otomobilimiz merakla beklenirken, aynı markanın Vinfest ve K350 adını verdiği konsept tasarımlara benzeyeceği konuşuluyordu. Firmanın bir çok elektrikli SUV modeli de olduğu biliniyor. 


Yerli otomobilde yurt dışı da hedeflendiği için araç bilgisayarlarının İngilizce menü ve buton desteği olması çok doğru bir iş. Basit bir örnekle, Japon arabalarının Japonca, Türk arabalarının da Türkçe olması durumunda nasıl bir zorluk olacağı ortada. Bu yüzden İngilizce olması doğru karardır. Türkiye'nin yerli otomobili 27 Aralık 2019'da görücüye çıkarak, tüm sorulara yanıt verdi. 29 Ekim 2022'de seri üretime geçen yerli otomobil için Bursa Gemlik'te 175 Bin araç ile işe başlandı. Geniş ve profesyonel bir araştırma sonucunda markası TOGG olarak belirlenen otomobillere her araçta farklı bir model ismi de veriliyor. Otomobilin tanıtım filmlerini ve tasarım sürecini anlatan videoyu izledikten sonra model olarak ''Kaplan, Leopar'' gibi isimler konulabileceğini tahmin ediyorum. Zamanla asıl ismini hep birlikte öğreneceğiz elbet. 


YERLİ OTOMOBİLİN BAŞLANGIÇ NOKTASI 

TOBB önderliğinde çalışmalarına başlanan yerli otomobilde gelinen son aşamada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Yerli Otomobil' projesini hayata geçirecek Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'yla ilk toplantısını yaptı. Ziyarette, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları Tuncay Özilhan ve Taha Yasin Öztürk ile Ahmet Nazif Zorlu, Ahmet Akça, Kaan Terzioğlu, Kamil Süleyman Yazıcı ve Okan Baş hazır bulundu. 


Yerli otomobil projesinde gelinen son durumun masaya yatırıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin 60 yıllık hayalini en kısa sürede gerçekleştireceğiz. 5 büyük grubumuz ve TOBB olarak el ele verdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve devletimiz de arkamızda bizi var gücüyle destekliyor. İnşallah 2019 sonunda prototipimizi milletimizin beğenisine sunacağız. Tüm çalışmalarımız bu yönde ilerliyor" dedi. 


Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Sayın Mehmet Gürcan Karakaş ile bir araya gelen Bakan Varank; ''Verimli bir toplantı yaparak projenin yol haritasını değerlendirdik. Elektrikli otomobil, ileri teknoloji eko sisteminin de önemli bir öncüsü olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ile ortaya çıkan bu projenin takipçisiyiz.'' dedi. 


Varank; ''Ülkemizin gelecekte çok önemli fırsatları yakalayabilmesi için otomobil projesinin mutlaka başarılı olması gerekiyor. Bu sadece bir otomobil projesi değil, yeni bir teknolojik eko sistem oluşturma hamlesidir. Dünyanın nereye yöneldiğinin farkındayız. Artık akıllı şehirler ile entegre otomotiv teknolojileri, yapay zeka tabanlı otonom sürüş algoritmaları, akıllı şarj alt yapıları ve benzeri alanlarda girişimci firmalarımız için fırsatlar bulunmaktadır. Bu fırsat penceresini çok iyi değerlendireceğiz. Dünya ile rekabette insan kaynağımız da, cesaretimiz de fazlasıyla var.'' dedi. 



Türkiye'de 2022'de elektrikli araç satışı 7733 adetti. TOGG ön satışları duyurulduğu ilk günde 22 Bin 150 adet sipariş alarak rekor kırdı. İşte hendek, işte deve! Artık bu ülkenin yalanlara karnı TOGG. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🌡️ HAVA DURUMU

Daha fazla hava durumu tahmini: oneweather.org



🏧 REKLAMLAR