📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

UYDU YAYININDA TELEVİZYONDA BAŞARININ SIRRI

Televizyonculukta henüz yolun başında olup, ''Basit haliyle bir yayın formatı nasıl hazırlanır? Uydu yayınında ne yapmalıyım?'' diye soramayan ve internetten çare arayan yayıncı adaylarına yol göstermesi bakımından bazı örnek bilgi ve tecrübelerimi paylaşıyorum. Bu bilgileri alıp kendi plan projenizmiş gibi patronunuza yanaşmayacaksanız çekinmeden beni arayabilirsiniz. Anlaşılabilir olması için saat saat örnek yayın prototipi de veriyorum. Bana ait olan örnek prototipi harfiyen uygulayan bazı kanallara rastlıyorum. Bire bir aynısını yapmak yerine sizler bunu geliştirerek daha ilgi çekici hale getirebilirsinizBu kısa video belgeselde Türkiye ve Dünya televizyon yayıncılığının başlangıcı ve ilk Dijital TV Kanalı hakkında her şey anlatılmıştır. 


UYDUYA NASIL ÇIKILIR? 
Konumuzu detaylıca inceleyebilmek için hiçbir kanalı hedef almamak adına 20 yıllık temsili bir kanal adıyla 'Uydu yayınında başarının sırrını' (İstanbul'da yaşıyorum ama) benim memleketim Antalya üzerinden örnek vereyim. Bu hayali kanalın ismi Antalya Televizyonu olsun. 20 yıl yayın yaptığını varsaydığımız Antalya TV Kanalı, uydu yayınına geçerken Ant TV logosuyla yayın yapmaya başlıyor. A Kanalı ve Ant TV logosu birbirinden türemiş 2 ayrı logo oluyor. Şüphesiz her şehrin adını taşıyan bir kanal var ve bu kanallar uyduya geçerken ''sanki yeni kurulan kanalmış gibi'' yeni logo ve isimle çıkış yapıyor. Başka bir yazımda anlattığım gibi, uydu hizmet bedellerinin YENİ KANALLAR için daha düşük olması sebebiyle yerel kanallar çareyi isim ve logo değişiminde buluyor. Hatta biri yerel diğeri uydu kanalı olmak üzere 2 yayın birden yapılıyor. Bütün sorun işte bu anda başlıyor. 

20 yıllık yerel marka değeri olan kanalınızı bir gecede sıfırlayıp yeniden yola çıkıyorsunuz. 20 yıllık geçmişe rağmen tam anlamıyla yayıncılık kalitesini yakalayamamışken, ikinci bir kanalla işler tümden karışıyor. Uydu yayını için gerekli yetişmiş personel, teknik değişim vb. masraflar yerel kanalları zorlarken, bir yandan da yönetim eksikliğinden kaynaklanan gereksiz dertler çekiliyor. Yerel kanal sahiplerinin tamamına yakını bu şokla birlikte ''Ulusal kanal olduk. İstanbul ve tüm dünya bizi izleyecek hatasıyla'' kendi şehrinin kanalı olmak yerine, Haber Bültenlerinde, Haber Altyazılarında ulusal bazlı ve genellikle İstanbul haberleri vermeye başlıyorlar. İşte baş sebep budur ki maça 5-0 mağlup başlıyorsunuz. 4 gol de atsanız yine mağlup olursunuz. 

Bilinmesi gereken ilk başlık; ''Siz ulusal kanal değil, uydudan yayın yapan yerel bölgesel şehir televizyonusunuz. İstanbul ve tüm dünyadakiler sizi, bulunduğunuz ve temsil ettiğiniz şehir için izler.'' Yani sizin zannettiğiniz gibi, ''Uyduda Antalya Kanalı yayına başlamış. Tüm İstanbul ve dünya haberlerini oradan izleyelim'' diyen tek bir kişi bile yok! Herkes haberleri ''Major Kanallar ve Haber Kanalları'' üzerinden izliyor. Hatta siz bile haberleri ulusal kanallardan izliyorsunuz. Hiç kimse açıp ulusal bazda haberleri sizden takip etmiyor. Sadece, GS, FB, BJK'nin konuşulduğu spor programları hangi kanalda olursa olsun izlenir. Diğer şehirdekiler sizi ''Antalya'da neler olmuş bir bakalım'' diyerek izler. İzletemediğiniz bir şey daha var ki o da yabancı filmler. Hiç kimse sizin kanalınızdan eski yabancı filmleri izlemez. Boşa para ve boşa zaman dolduruyorsunuz o filmlerle. Eğer kaliteli yabancı film alamıyorsanız Belgesel ya da Türkçe dublajlı yabancı programlar yayınlamanız daha doğru olur.



TELEVİZYONDA ACİL DURUM PLANI?
Krizdeyseniz acilen yapmanız gereken tematik kanal olmak! Yani, belgesel, haber, müzik, kadın, turizm, moda, spor vb. belli bir temayı seçersiniz ve sadece o konsepte uygun yayın yaparsınız. Böylece izleyici kitlenizi temanız belirler. Fakat; ''Olmaz, ben genel yayın yapmak istiyorum'' diyorsanız ilk yapmanız gereken ''Televizyonunuzu şehrinizin kanalı haline getirmektir.'' Profesyonel yayıncılık bilgisi olmadan bunu başarmak zor tabii ki. Nasıl mı? Öncelikle haber bültenlerinizde sadece (örneğin Antalya) ve yakın şehirlerle ile ilgili haber verin ki tüm dünya Antalya haberlerini sizden alabileceğini bilsin ve sizi izlesin. Unutmayın ki izleyicinin ilk tercihi mutlaka ulusal kanallardan yana olacaktır. Bu sebeple siz her zaman alternatif kanal olmak zorundasınız. Haber saatleriniz de ana kanallar ve ulusal haber kanallarının saatlerinden farklı olsun ki izlenebilsin. Gerekirse gün içinde her saat başı ya da 2 saatte bir haber bülteni verin ve acilen ajansların ortak yayın haberlerinden vazgeçin. Çünkü onların yayınladığı bülten sizin şehrinizle ilgili değil. Bu aşamayı yapmak için yürekliyseniz profesyonel logo tasarımı ve ekran görsellerine acilen ihtiyacınız vardır. Zaten, çoğu kanalın olduğu gibi muhtemelen sizin mevcut logonuz da çalıntıdır. ÖZel bir tasarım yaptırmalısınız.

Profesyonel bir imaja ihtiyacınız var. İnternetten indirme bilindik kalıp jeneriklerle bu iş yürümez. (Bu iş inşaat gibidir. Malzemeyi alan herkes bir bina dikebilir. Fakat başında bir mimar-mühendis olmazsa o inşaat gece kondu olur). Bu sebeple, Kreatif Direktörlük için profesyonellerle çalışmalısınız. Türk Televizyonlarında 3d animasyon programlarını öğrenen herkes, internetten indirdikleri hazır şablon jenerikleri, kanalın, programın konseptine uygun mu değil mi? hiç düşünmeden rastgele kopyala yapıştır düzeniyle uyguluyor. Ekranlar Amerikalıların (kırmızı-mavi) standart bayrak rengi tasarımlarıyla dolup taşmış durumda. Otomobil kullanmayı bilen herkesin ''Ben yarışçıyım'' demesi kadar komik bir durum. Bu işin (Ben ya da bir başkası, her kim olursa olsun) bir kreatif direktöre verilmesi en doğrusudur. Web sitecilere, matbaacılara veya kanal içindeki herhangi birine yaptırılmaz. Bu iş inşaat gibidir. Baştaki mühendis ''kreatif direktör'', operatörler ise ''animatörlerdir''. Eğer başında mühendis olmazsa o inşaat yine tamamlanır ama gece kondu olur. Bu yüzden gerçek bir kreatif direktörle çalışmalısınız. Eğer bu şekilde bir görev ayrımı yapılmazsa, (yapılmıyor zaten) bilgisayarın başına oturup 3d animasyon yapabilen herkes ''Ne olacak bunu ben de yaparım'' diye işlerinize el atar (Ben çok karşılaştım). Anlaştığınız Kreatif Direktör, logo, jenerik, program kapakları, kj vb. tüm ekran görsellerini bir bütünlük içerisinde hazırlar. Yayında, önce programların; belgesel, spor vb. kategorilerini belli renklerle belirten ''Program kapakları'', hemen ardından da programın jeneriği girilir.

Logo boyutları standartlardan büyük ve fazla hareketli olmamalıdır. Logonuz ekranda büyüdükçe kanalınızın büyüdüğünü sanmayın. Logonuz standart boyutlarda olmalı. Kumandaya tıklayan izleyici zaten hangi kanalda olduğunu logo sembolünüzden anlayacaktır. Kanal ismi küçük yazılmalıdır. Logoda ''En iyi kanal'' vb. slogan da kullanmayın. Logo, kanalı simgeleyen bir unsurdur. Reklam tabelasına döndürmeyin işi. ''Havai fişek gibi (particle) abartılı ışıklı logo da kullanmayınız. Bu tür logolar, izleyicinizin dikkatini dağıtır ve yayınladığınız şeylerden çok gözlerinin logoya odaklanmasına sebep olur. Belki kanal çalışanları ve kanal sahipleri logoyu izlerken çok mutlu olabilirler ama izleyici bu tür parlak efektlerden (bilinçaltında) rahatsız olur. Unutmayın ki dünyanın en iyi tasarımı da yapılsa, tv binası içerisinde ''Ne var bunda. Bunu ben de yaparım'' diyen birileri mutlaka çıkacaktır! Profesyonel tasarımcılar, ortaya bir iş çıkarıyorsa, mutlaka bir bildiği vardır. Tasarım göreceli bir şeydir. Çevredekilerin ne söylediğinin önemi yoktur. Bu işler, renklerden tutun, sembollere kadar bilimsel çalışmalarla yapılır. ''Kırmızı'' severim diyerek kırmızı renk çalışma yapılmaz. Tasarımcıyı özgür bırakın, o en iyisini bilecektir.

Seslendirme çok önemli bir unsurdur. Özellikle, yerel reklamlarınızda ve program fragmanlarında ''Ağlamaklı ses tonuyla konuşan tiplere'' yer vermeyiniz. Yerel reklamlarınızda, ürünü değil de sanki dükkanı satıyormuş gibi firmanın kapısının karşısından 2 kamera hareketiyle genel görüntü alıp, içeride patronun ve elemanların çekingen tavırlarla çalışıyormuş gibi rol kesen görüntülerini birleştirip, firmanın telefon numarasını da sonuna yazan ve buna da ''reklam'' diyen adamlardan uzak durun. Böyle reklamın kanalınıza sadece 1 defalık faydası olur, reklam veren firmaya ise faydası olmadığı gibi bir daha reklam da vermez. Gerisi gelmez. Bu tür reklam hazırlayan kişi o işten zerre kadar anlamıyor demektir. (Reklam veren firmaya ulaşmak isteyenler, kanalın reklam departmanını arayarak ulaşsın. Müşterileri firmanın yerini zaten öğrenip gidecektir).



PROGRAMLAR VE YAYIN PROTOTİPİ NASIL OLMALI? 


Örneğin sabahları, rahat giyimli sunucunuzla (takım elbise, gömlek olmamalı) renkli bir dekorda gazeteler, internet haberleri, sosyal medya vb. bir araya getirecek haber içerikli programla başlanır. Yerel merkezli olduğunuz için program 2 saat gibi uzun bir süre olmalı. Saat 7-8 gibi program başlayacağı için ilk 1 saat bitiminde izleyicinin büyük bölümü işine, okuluna gitmiş, yeni uyanmış ya da kahvaltı toplayıp ekran başına geçen ev hanımları ve iş yerinde tv izleyebilenlerden oluşacaktır. Bu sebeple ilk 1 saat izleyicisiyle son 1 saatin izleyicisi her zaman farklı kesimler olacaktır. İlk 1 saatlik bölümde ne yaptıysanız, son 1 saatlik bölümde de başa dönerek aynısı tekrarlanabilir. Yani ilk bölümde okuduğunuz internet medyası ve gazetelerin haberlerini tekrar okuyabilirsiniz. Böylece 2 saat doldurulur. 


Saat 9-11 gibi yine 2 saat için, medikal, kadın, dini, aile, gezi, magazin vb. konseptte telefon bağlantılı, konuklu programlar. 12-14 arası iş yerlerinde mesai arası olduğu için haber bültenleri ve spor haberleri yapılabilir. Yerel haberler yanı sıra ulusal ve yerel spor haberleri yapılabilir. Şehrin spor kulüpleri futbol takımları hakkında röportaj, haberler, sohbetler yapılabilir. 14-16 arasında müzik, klip, kadın kuşak programları yapılabilir. 16-18 arası Türk Filmi (Yeşilçam değil, 90'lı yıllardan bugüne filmler / dün gecenin tekrarı), belgesel vb. yayın yapılabilir. 19-20 arası yerel kanalların en az izlendiği saatlerdir. Çünkü ana kanallar bu saatlerde çok reyting alır. Bu sebeple, saat 18'de ana haber bülteninizi 19'a kadar yayınlayabilirsiniz. Bu şekilde, resmi dairelerin mesailerini bitirip eve döndükleri saatte izleyicinizi yakalayabilirsiniz. (Trafik sorunu yaşayan büyük şehirlerde eve dönüş 1 saat kadar sürdüğü için İstanbul kanalları haber saatlerini buna göre ayarlar. Yereller ise bu konuda avantajlıdır.) 

Saat 19-20 arasında stüdyoda konuklarınızla şehrin gündemine dair bir sohbet programı yapılabilir. 20-22 arasında sokak röportajları, gezi, seyahat, aktüel, yaşam vb. içerikli hareketli programlar yayınlayabilirsiniz. O saatlerde herkes dizi izlediği için, siz farklı bir izleyici kitlesini yakalayabilirsiniz. 22-24 arasında 90'lı yıllardan günümüze Türk Filmi yayınlayabilirsiniz (görüntüsü bozuk Yeşilçam filmleri değil). Filmin bittiği saatlerde ana haberden derlenen gece bülteni ekrana gelir. Haberlerin bitiminde gün tekrarları sabaha kadar ekrana gelebilir.

(Özel örnektir) 
08.00-10.00 Sabah Gündemi
10.00-12.00 Medikal
12.00-14.00 Ara Haber (Sabah Gündeminin tekrarıyla birlikte)
14.00-16.00 Müzik - Kadın Kuşağı
16.00-18.00 Belgesel (dün geceki filmin tekrarı)
18.00-19.00 Ana Haber + Spor Bülteni
19.00-20.00 Şehir Gündemi (canlı)
20.00-22.00 Eğlence, Seyahat, Gezi, Yaşam vb.
22.00-24.00 Yabancı Dizi, Yabancı Film, Türk Filmi (90'lar sonrası)
24.00-08.00 Yayın Tekrarları 


Yukarıda gördüğünüz gibi standart bir yayınla daha derli toplu bir kanal olacaksınız. Bazı kanallar bu değişimi yaparak düzenli yayınlar yapmaya başladı. Tüm yazımı özetlersem; (Kurumsal kimlik) Logo tasarımınız, ekran görselleriniz, program kapaklarınız, kj bantlarınız ve jenerikleriniz tek bir elden çıkmalı ve kanalı bütünlemeli. Hepsini yapsanız yine yeterli gelmez. Çünkü logo boyutu, yazı boyutları standartlara uygun şekilde küçük olmalı. Kesinlikle televizyon profesyoneli bir kreatif direktörün elinden çıkması lazım, sakın matbaacıya kartvizit üstüne logo yaptırır gibi ucuza kaçmayın. Televizyon logosu, diğer tüm sektörlerdeki logo tasarımı standartlarından farklıdır. Bu logolar, web siteciler ve matbaacıların yapacağı iş değildir. İmaj her şeydir. Diğer bir unsur ise seslendirmelerin kaliteli olması gerektiğidir. 10 tane değişik ses yerine 1 kadın 1 erkek 2 iyi seslendirmeciniz olması bütünlüğü sağlar. Ağlamaklı tonuyla seslendirme yapanlar ve yankı efekti verenler kanalınızı yerle bir ediyor bunu unutmayın. Bu seslerle hazırladığınız reklamların ne firmalara bir faydası oluyor ne de size. Fayda görmeyen reklam veren kanalınıza tekrar reklam da vermiyor. Buraya kadar her şey tamamsa değişime hazır olun.

TELEVİZYONDA STANDART (Yönetim) PROTOKOL LİSTESİ
(Görev, yetki, sorumluluk bilinci)
Ekran görselleri, kurumsal kimlik vb. işlerini dışarıdan yaptığım hemen hemen tüm ''büyümeye yönelen'' uydu kanalında aynı sorunu gördüm. Televizyonda görev yetki sorumluluk ve yönetim sırasını kimse bilmiyor. Bunu, kanalların sahiplerine sürekli anlatmak zorunda kalıyorum. Hazır bu yazıyı yazmışken, örnek bir uydu kanalı yönetim protokol listesi ve ekibini de kısaca vereyim.

Genel Koordinatör (Türkiye'de genellikle, kanalın sahipleri bu görevi yapıyor.)
Genel Müdür (Türkiye'de genellikle, kanalın sahiplerinin siyasi görüşlerini savunan kişiler bu görevi yapıyor.)
Genel Yayın Yönetmeni (Kanalın vizyonunu, yayın konseptini belirler)
Program Müdürü (Tüm yapımlar ve formatlardan sorumludur)
Program Koordinatörü (Programların işleyişini koordine eder)
Kreatif Direktör (Sadece yayın yönetmenine bağlı çalışır. Ekran görselleri ve stüdyo dekor tasarım vb.)
Teknik Müdür (Kanalın teknik donanımından sorumludur)
Kurgu Yönetmeni (Kanalın kurgu montaj işlerinden sorumludur) 

BİLGİ: ''DİJİTAL TV 4K VE IP TV HD Kanalları Nasıl Kurulur'' bu linke tıklayın mutlaka okuyun. 0532 5248726 (fortuna MEDYA)
Buraya tıklayın ''Uydu kanalı nasıl kurulur'' başlıklı yazımızı okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🛒 GÜNLÜK YAŞAM



🏧 REKLAMLAR