📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

ANADOLU KANALLARI NEDEN KAPANIR

Aylar yıllardır gündeme getirdiğim ve bugünlerde yerini bulmaya başlayan önerim bazı kanalları teknik donanım değişikliğine götürmüştü. Yazının devamında tüm detaylar yazıyor ama özetle, ''Tüm kanalların bir an önce mpeg4 / h264 sisteme geçmelerini ve en önemlisi de TürkSat'ın toptan bir frekans güncellemesi yapmasını tavsiye ediyorum. Aylık frekans ücretleri Dolar yerine TL olsun diye düzenli olarak destek veriyoruz.'' demiştim. Biliyoruz ki devam eden eski anlaşmalar sebebiyle bu bir anda olabilecek bir şey değil. 

Uygun şartlar oluşunca mutlaka TL olacaktır. Eski sistemle 17-22 Bin Dolar aylık frekans ücreti ödeyen kanallar çok zorlanıyor. Reklam potansiyelleri yok denecek kadar az olduğu için aylık giderler yayıncıların belini büküyor. Türk parası üzerinden ortalama olarak en az 50-75 Bin TL aylık gideri var televizyonların. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak Başkan Tayyip Erdoğan'ın özel ilgi alakasıyla Türksat ücretlerinin TL üzerinden alınması için talimat verildi. ''Hayırlısı olsun'' diyerek süreci takip ettik. Gelinen noktada uydu kanalları 2020'ye de büyük zorluklarla giriyor.  


ANADOLU KANALLARI HD YAYINA MI GEÇTİ? 
Anadolu kanalları HD yayına geçmedi. Teknik bilgi eksikliğinden dolayı HD yayına geçtiklerini zannediyorlar. Beni arayan kanal sahiplerinin teknik olarak kafasının çok karışık olduğunu anladığım için, HD yayın konusunu gündeme getirmeliyim. Öncelikle SD, HD, 4K, yayınların arasındaki farkı anlaşılır bir dille gösterelim. 

SD: 720x576 (4-3 Çözünürlük) 
HD: 1280x720 (16-9 / 720p) 
FHD: 1920x1080 (16-9 / 1080p) 
4K: 3840x2160 (16-9 / 2160p) 

Bu çözünürlüklerden de anlaşılacağı üzere aralarında çok büyük görüntü kalitesi farkı var. Burada, yayıncılar için dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bir kanalın reji (yayın masası) HD olsa bile, yayın iletimi HD değilse ona HD KANAL denmemesi gerektiğidir. Dönüşüme giren bir kaçı haricinde Anadolu kanallarının hepsi SD altyapıya sahip ve yayın çıkışları da, iletimleri de SD (Düşük çözünürlük). Ulusal kanalların (ATV, KanalD vb.) hepsi HD altyapıya sahip ve yayın çıkışları da, iletimleri de HD (Yüksek çözünürlük). Bir de TRT 4K Kanalı var, onun altyapısı 4K ve yayın çıkışı da, iletimi de 4K (Ultra çözünürlük). Yani kendine her ''HD KANAL, 4K KANAL'' diyene inanmayın. Bir kanalın HD olduğunu belirleyen unsur, yayın iletiminin HD olmasıdır. 

fortunaTV Anadolu yayıncısı değil ama kendi kanalımızdan örnekle konuya daha da açıklık getirelim. Bildiğiniz gibi fortunaTV Türkiye'nin ilk Dijital TV Kanalı olarak 1999'dan beri internet tabanlı yayın yapıyor. İlk yıllarda SD yayına başlamış ve 2006'dan itibaren altyapımızı güçlendirerek 2013'de HD yayına geçmiştik. (Yayın odamız) Rejimizde 2013'den beri 4K altyapımız var. Yani tek tuşa basarak 4K yayın yapabilecek durumdayız. Fakat, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara uyguladığı kısıtlamalar sebebiyle, izleyicilerimizin internet paketlerini harcamamak için 720p yayın iletimi veriyoruz. Anlaşılacağı üzere, çoğu kanaldan daha iyi teknolojiye sahip olan fortunaTV 4K yayına uygun biçimde dizayn edilmiş olmasına rağmen HD yayın yapıyor. Yani yayın iletimimiz HD olduğu için '4K Kanal değil, HD kanal' diyoruz. Sanırım bu şekilde konu daha doğru anlaşılmış olabilir. 2018'de ''4K yayın'' yaptıklarını duyuran PowerTV ve Number1 TV de yayın iletimini HD olarak yapıyor. Yani onlar da aslında 4K Kanal değiller. Anlayacağınız bu biraz promosyon işi. Yukarıda belirttiğim gibi, yayıncılar için dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bir kanalın reji (yayın masası) HD-4K olsa bile, yayın çıkışı HD değilse o kanala HD KANAL denmemesi gerektiğidir. Bu önemli detayı atlayan kanal yöneticileri yeni bir HD reji kurulunca, kanalının da HD olduğunu zannediyor. Hatta HD rejiyle düşük çözünürlük yayın yaptıklarının farkında olmadıkları için ''Artık bizi HD izleyin'' diyerek tanıtımlar yayınlıyorlar ve logolarının yanına HD ibaresi de koymaya başladılar. Gerçekten komik duruma düştüklerinin farkında değiller. Sevgili patronlar, yayın iletiminiz HD değilse, kanalınız HD değildir. İnsanları güldürmeyin! 

Peki bu kanalları yanılgıya düşüren nedir? Cevabı çok basit. mp4 / h264 yayınlarının HD uyumlu uydu alıcılarla izlenebiliyor olması kanal sahiplerini yanıltmaktadır. Bir de görüntü kaliteleri SD rejiye nazaran daha da yükseldiği için bir anda HD olduklarını zannettiler. Evet, kendileri rejideki monitörlerde HD görüntü izliyorlar ama uyduda HD değiller. Ne zaman ki yayın iletiminiz HD olur, o zaman piyasada rüzgar yapabilirsiniz. Bu yazıyla yanılgının düzeltileceğine inanıyorum. Gerçi bizim yazılarımızı okuyup sizlere yeni sistem satanlar ''kanalınız hd olacak'' diye kandırdığı için kafanız karışıyor onu da biliyorum. Bir şeyi hatırlatmak isterim ki, 2012 yılında yazdığım bir yazıda, mp4 / h264'e geçilmesi gerektiğini benden başka dile getiren de yoktu. ''Teknoloji çok çabuk ilerliyor, mp4'e geçin, sonra frekans değiştirmek zorunda kalırsınız'' diye defalarca önerdiğim kanal yöneticileri yakın zamana kadar bu cesareti gösterememişti. Şimdilik bir kaçı HD altyapı dönüşümüne başladı ve teknolojilerini yenileyenler, bizim yıllardır önerdiğimiz mpeg4 sistemine anca Mart 2018'de geçmeye başladı. Tıpkı tüplü televizyonlarla, lcd televizyonların değiştiği gibi teknoloji ilerlediği için uydu alıcılar da artık HD oldu. 

Yani SD yayınlar da HD yayınlar da artık HD receiver ile izleniyor. Eski takoz gibi kocaman uydu alıcıları herkes çöpe attı ve küçük HD cihazlara geçti. Hatta 4K alıcıların da müşterisi çok fazla. Artık hemen herkes HD uydu alıcı kullanıyor. En yakın bakkal / marketten 50TL'ye alınabilen HD uydu alıcılar var. Görüntü kaliteleri çok iyi. Herkesin kolaylıkla alıp evinde kullandığı el kadar küçük receiverlar bunlar. Hemen her evde var ama teknolojiden habersiz bazı kanal sahiplerinin evinde henüz yok olacak ki, ''Yaa biz mpeg4'e geçtik, çok izleyici kaybı oldu. Kimsede HD alıcı yok'' demeye başladılar. Ben yine hatırlatayım, ''Siz mpeg4'e geçtiğiniz için ya da evlerde HD alıcı olmadığı için değil, frekansınız yeni pakete geçtiği için izleyici kaybettiniz. Ben sizleri, 2012 yılında erkenden bu geçişi yapmanız için ikna edememiştim ama şimdi geç kalmanın zorluğunu çekince anladınız. TürkSat bir toplu güncelleme yaparsa her şey daha da güzel olur. (Eylül 2018 için güncelleme düşünceleri olduğunu duydum) Bir de aklımın almadığı bir şey, kendi yayınlarınızın altyazısında yeni frekans bilgilerini veriyorsunuz. Güzel kardeşim, senin yeni frekansını ayarlamamış olan biri senin kanalını izleyemez ki yeni frekansını nasıl görüp kaydetsin. Sen yeni frekans tanıtımını internette ve eski frekansında yapacaktın ki izleyici senin kanalını bulabilsin. Bu işlerin reklamla internetten yürüdüğünü de ben mi öğreteyim?'' Neyse ki en azından bir teknoloji dönüşümüne girmiş olmanız beni mutlu etti. 



TV KANALLARININ TÜRKSAT KİRASI TL OLDU 

Uzun lafın kısası, işte bu yeni nesil uydu alıcılar MPEG4 / H264 sistemlere uyum sağladığı için, kanal sahipleri ''HD Kanal'' olduklarını zannediyorlar. Rejisi, altyapısı HD olsa bile (Türksat) yayın iletimleri HD olmadığı için 2mb ile bulanık bir görüntü elde ediliyor. En az 3-4mb olmadan ve HD iletime geçmeden ''HD yayına başladık'' demek doğru değil. Zaten uydu alıcılarında HD olup olmadığınız info ekranında görünüyor. Logonun yanına HD yazıp, info ekranında SD görününce biraz kandırmaca oluyor. Neyse, bunların hepsi yoluna girer. Anadolu kanallarında halen tüplü televizyonları rejide monitör olarak kullananlar var. 20 yıllık kameraları kullananlar var. Kanalların tamamına yakını halen SD altyapılı. 20 yıldır kablosu çürüyüp kopana kadar 1 tane ek kablo bile takmadan yayın yapan var. Onların da bir an önce mpeg4 / h264 sisteme geçmelerini ve en önemlisi de TürkSat'ın toptan bir frekans güncellemesi yapmasını tavsiye ediyorum. ''Aylık frekans ücretleri Dolar yerine TL olsun'' diye düzenli olarak destek veriyoruz. Biliyoruz ki devam eden eski anlaşmalar sebebiyle bu bir anda olabilecek bir şey değil. Uygun şartlar oluşunca mutlaka TL olacaktır. Eski sistemle 17-22 Bin Dolar aylık frekans ücreti ödeyen kanallar çok zorlanıyor. Reklam potansiyelleri yok denecek kadar az olduğu için aylık giderler yayıncıların belini büküyor. Türk parası üzerinden ortalama olarak en az 50-75 Bin TL aylık gideri var televizyonların. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak Başkan Tayyip Erdoğan'ın özel ilgi alakasıyla Türksat ücretlerinin TL üzerinden alınması için talimat verildi ve uygulama başladı. 


ANADOLU KANALLARI NEDEN KAPANIYOR? 
Anadolu yayıncıları sesini duyurmak için sürekli basın toplantıları yapıyor. Peki ''Kapanıyoruz'' diye feryat eden kanallar gerçekten yayıncılığın hakkını verebiliyor mu? Kaç kişi izliyor bu kanalları? Her ne kadar kendilerine ''Ulusal Televizyon'' deseler de Yerel Bölgesel Uydu Kanalı bunlar. Benim ''Şehir Televizyonu'' demeyi daha uygun bulduğum bu kanallar, uyduya çıkınca ''Ulusal oldum'' diyor. Fakat, ulusal kanallar başka bir kategoride yer alıyor. Televizyonun ulusal olması o kadar da kolay değil. Bu yazıda, ''Uydu kanalları'' konusunda detayları anlatacağım. Kanalların kapanma konusuna gelirsek, kanal sahipleri bir araya gelmiş değişik isimlerle dernekler kurmuş ve faydalı işler yapmaya çalışıyorlar. ''Ne işler yaptıklarını bilmiyoruz'' ama faydalı işler yapmaya çalışıyorlarmış. Televizyonculuğun temel ihtiyacı olan ''reklam'' alanında bir oluşum yapılmamış. Uyduda (Şehir Televizyonu) diyebileceğimiz 400'e yakın yerel bölgesel kanal var. Bu kadar büyük bir reklam potansiyelini anlayacak ve değerlendirebilecek 1 tane reklam ajansı neden yok? Otçusundan kremcisinden bahsetmiyorum, bu kanallara kurumsal reklam sağlayabilecek birileri neden çıkmıyor? Çıkmaz. Çünkü yayıncılığın hakkını veren 10 tane kanalı zor sayarız da o yüzden! İzlenebilir bir kanal değilseniz ve reklam alamıyorsanız ''Kapanıyoruz'' moduna geçersiniz. 

Yayın maliyetlerini karşılayamıyorsanız Dijital TV Kanalına dönüştürün, sizi tüm dünya izlesin. Ülkede insanlar ellerinden interneti düşürmüyor. Tuvalete bile internetle gidilen bir yerde neden internet yayınlarını hafife alırsınız ki? Halbuki internet yayınları da bir çeşit kablo tv servisidir. Her ne kadar hızlı alt yazılarla gözden kaçırılsa da Dijitürk, Tivibu, Teledünya, Filbox, TurkcellTV ve KabloTV platformları da artık internet altyapısı kullanıyor. Bu platformların maliyetlerine gücünüz yetmiyorsa Dijital TV Kanalı olun HD-4K olarak izlenmeye devam edin. Memleketi temsil eden tek yayın mecrası TürkSat değil. İlle de uyduda olacaksınız diye bir kural mı var? Yakın gelecekte uydu yayınlarının hepsi internete taşınacak. Uydu yayını, tıpkı karasal yayın gibi tarihe karışacak. Bu yüzden şimdiden bir şeyler yapmalısınız. (Türkiye'de Dijital TV Kanalı kurulumunu 1999'da ilk FORTUNA MEDYA yaptı) İlle de uydu diyorsanız, aylık uydu frekans kiralarının yarı yarıya inmesini ben de desteklerim ama aylık 10-15 Bin Liraya yayın yapılacak bir ortamdan nasıl kanallar türeyecek hiç düşünüyor musunuz? Mevcut sistemde bir sürü korsan ve dolandırıcılığa aracılık eden kanal var. Fiyat ucuzlayınca, artık sokakta elini sallasan ''Benim de Ganalım Va'' diyerek gezen insanlar olacak. Çözüm nedir? Benim çözüm önerimin dikkate alınacağını bildiğim için buraya kısaca tek tek madde olarak yazıyorum. 

1- TV Kanalı açmak zorlaşsın. Herkes kanal sahibi olamasın. 

2- RTÜK, bu tür kanalların ''sürekli'' şarkıcı türkücü çıkarıp boş programlar yapmasının yerine elle tutulur yapımlara yöneltsin. (İmkan yok masraflı falan demeyin! Benim İstanbul'a yerleşmeden önce 1992-95 yılları arasında yer aldığım ve her yerde örnek gösterilen Antalya ETV kanalımın 25 yıl önceki seviyesine bile ulaşamayanlar var. Biz, bin bir çeşit program yapıyorduk. Kendim hiç masrafsız haftada 7 gün 4 ayrı program çıkarıyordum. Elde, 1 mikrofon 1 kamera 1 kameraman vardı o yıllarda. Kendim sunar, kendim yönetir, kendim kurgulardım. Tek kurgu setinde sıra bekleyip en az 12 saat süren montajlarla uykusuz gecelerin sabahında kasetleri teslim edebilirdik. Bir programın montajı bittiğinde kasete aktarılması bile en az 1-2 sürerdi. Bu kadar zorlu işleri yapan bir sürü insan vardı kanalda ve çok izleniyorduk. Şöyle bir bakınca bizlerin 25 yıl önce yaptıklarını bugün çoğu kanal yapamıyor. Şimdi imkanlar dolup taşıyor, bugün bunun çok daha fazlası yapılabilir ama ses düzeni bozuk canlı müzikler yapmak daha basit geliyor Anadolu yayıncılarına) 

3- Halen tüplü televizyonları rejide monitör olarak kullananlar var. 20 yıllık kameraları kullananlar var. Bir kanalın en önemli unsuru olan logoların çoğu çalıntı. (Biz orijinalini yayınlayarak uyarsak da kanallar çalıntı olmadığını halen iddia edebiliyor.) Kanalların tamamına yakını SD altyapılı. 20 yıldır kablosu çürüyüp kopana kadar 1 tane ek kablo bile takmadan yayın yapan var. Teknoloji yenilenmesi gerekiyor. Teknik donanımını (MB düşüren) h264'e uygun şekilde HD altyapıya dönüştürenler için aylık kiralar ucuzlasın. (ucuzladı) Dönüşüm işleminin külfetini hafifletmek için Türksat kiralarda 1-2 ay kolaylık yapsın. (Yıllardır önerdiğimiz mp4 sistemi Mart 2018'de başladı. Anadolu kanalları ''HD yayına başladık'' diye tanıtımlar dönüyor. Fakat, MPEG4 / H264 sistemler HD uydu alıcılarla uyum sağladığı ve bu tür receiver ile izlenebildiği için ''HD Kanal'' olduklarını zannediyorlar. Rejisi, altyapısı HD olsa bile yayın çıkışları HD olmadığı için 2mb ile bulanık bir görüntü elde ediliyor. En az 3-4mb olmadan ''HD yayına başladık'' demek doğru değil. Zaten uydu alıcılarda HD olup olmadığınız info ekranında görünüyor. Logonun yanına HD yazıp, info ekranında SD görününce kandırmaca hissi veriyor) 

4- Mevcut derneklere mi dahil olur, yoksa yenisini mi kurarsınız bilemem ama reklam pazarlama satın alma ajansı kurulsun. (Bunu devletten beklemeyin ve kanal sahipleri kendi aralarında kararlaştırsın.) Kurumsal reklamlardan faydalanacak bir güç birliği olmalı. Reklamsız kanalda, sırf doğrudan satışla ayakta kalamazsınız. Reklam filmleriniz de ''lütfen'' profesyonelce hazırlansın. 

BİLGİ: ''DİJİTAL TV 4K VE IP TV HD Kanalları Nasıl Kurulur'' bu linke tıklayın mutlaka okuyun. 0532 5248726 (fortuna MEDYA)

Buraya tıklayın ''Uyduda başarının sırrı'' başlıklı yazımızı okuyun. 


TÜRKSAT UYDU ALICILARININ AYARLANMASI 

Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) ile uyumlu uydu alıcıları yeni frekansları otomatik olarak güncellemektedir. Yeni uydu alıcısı alacak kullanıcıların TKGS uyumlu uydu alıcılarını tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. 

Diğer uydu alıcıları için, 11844 MHz frekansı, Dikey V-polarizasyon, 2222 Sembol Oranı, FEC ¾ veya 11747 MHz frekansı, Yatay H-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı ve FEC 5/6 değerleri girilerek “Şebeke Taraması” yapılması gerekmektedir.

Türksat 4A haberleşme uydusu, 42° Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Yeni uydularıyla bölgesindeki liderliğini güçlendiren Türksat, 42° Doğu yörüngesinde kullanıcılara daha fazla TV ve radyo kanalı izleme imkânı sunmaktadır. 

Frekans Listesini bu linkten indirebilirsiniz.
TURKSAT FREKANSLAR İÇİN BURADAN İNDİR

TÜRKSAT 4A HD KANAL LISTESI ve FREKANSLARI
TURKSAT FREKANS LİSTESİ İÇİN BURAYA TIKLA 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🌡️ HAVA DURUMU

Daha fazla hava durumu tahmini: oneweather.org



🏧 REKLAMLAR