📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ AKKUYU

Atom çekirdeklerinin parçalanması sonucunda büyük bir enerji açığa çıkar. Ağır atom çekirdeklerinin nötronlarla bombardımanı sonucunda bu çekirdeklerin parçalanması sağlanabilir; bu tepkimeye "fisyon" adı verilmektedir. Bunun haricinde hafif atom çekirdeklerinin birleşme tepkimeleri de büyük bir enerjinin açığa çıkmasına sebep olur. Bu birleşme tepkimesine "füzyon" adı verilmektedir. Fisyon ve füzyon tepkimeleri ile elde edilen enerjiye "çekirdek enerjisi" veya "nükleer enerji" adı verilir. 

Nükleer güç santralinde elektrik üretimi, alışılagelen termik santralde uygulanan prensibe benzer. Reaktör, uranyum atom çekirdeklerinin fisyonu sonucunda açığa çıkan ısı ile birinci çevrimde dolaşan suyu ısıtır, bu kızgın su, buhar jeneratörüne aktarılır ve buhar jeneratöründe ikinci çevrimde dolaşan su ile ısı değişimi yapılır. İkinci çevrimde oluşan buhar, türbine aktarılır ve türbin elektrik jeneratörünü harekete geçirir. Jeneratör elektrik enerjisini üretir ve bu elektrik, enerji nakil hatları boyunca tüketicilere ulaştırılır. 


AKKUYU NÜKLEER HAKKINDA 

Kendi enerjimizi artık kendimiz üretiyor, Türkiye’yi dışa bağımlı olmaktan kurtarıyoruz. Türk nükleer mühendisler yetiştiriyoruz. Yılda 35 milyar kwh elektrik üreterek tek başına İstanbul’un yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak. Bu sayı Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacının %14’üne denk gelecek. Her yıl doğalgaz ithalatına 7,2 Milyar Dolar harcanmayacak. İnşaatı ve faaliyet süresi boyunca çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlandı. En son sistemlerin kullanılacağı Akkuyu Nükleer’de baca yok! Dolayısıyla sera gazı salınımı da minimum seviyede kalacak. Deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkileyecek bir atık ya da zararlı gaz salınımı da olmayacak. Deniz suyunda ısınma olmayacağı için Caretta Carettalar ve Akdeniz Fokları güvende olacak. Nükleer atıkların çevreye sızması engellenecek, atıklar güvenli bir şekilde depolanacak. 


Mümkün olan en düşük dozun alınması olarak bilinen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın geliştirdiği ALARA prensibi esas alınarak tasarlandı. Yapılan hesaplamalar, nükleer santral sahasındaki yıllık toplam radyasyon değerinin, sınır değerin oldukça altında kalacağını gösteriyor. İnşaat süreci tüm senaryolar düşünülerek tasarlanıyor. Öyle ki Akkuyu Nükleer Tasarıma Esas Olay kapsamında, 20 ton ağırlığında ve 215 m/s hızda bir Phantom RF-4E uçağının çarpması ve bu olayın gerçekleşmesi ihtimalinde Proje, en konservatif şartları gözeterek oluşturulmuş güvenlik gereksinimlerinin sıkı sıkıya uygulanmasını garanti etmektedir. 

🛒 GÜNLÜK YAŞAM



🏧 REKLAMLAR