TV KANALLARINDA TEKNOLOJİ HAMLESİ
Platformlar arttıkça televizyon kanallarının aylık frekans ücreti yükü 5 katına çıktı. Bazı tv kanalları tüm platformlarda yer alırken, bazıları da inişli çıkışlı ve açılıp kapanan kanallar haline geldiler. Yerel Bölgesel televizyonlar sancılı yayınlara devam ederken bizim teknolojik dönüşüm tavsiyelerimize de, ''Daha, çok erken'' diyerek kulak asmadılar. ABD'de 2006'da başlayan ve günümüzde internetli Smart TV teknolojisiyle devam eden gelişimi yakalayamadıkları gibi henüz erken olduğunu düşünerek geride kalmaya devam ediyorlar. Zamanı geldiğine karar verdiklerinde ise iş işten geçmiş oluyor. Tıpkı benim yıllar önce ilk defa, ''MPEG4 sistemine hemen geçin, sonra mecburen geçmek zorunda kalacaksınız, frekansınız değişince sizin için çok geç olacak'' uyarılarıma kulak asılmadığı gibi! Günümüzde istisnaları saymazsak, ''Frekans değişti, izleyiciyi kaybettik'' diye dert yananlar da bu kesim oluyor işte. Kendilerine bir türlü izah edemediğim asıl konu, ''Frekansı aynı kalsa da 450 kanal içerisinde kayıp'' oldukları gerçeğidir. Kumandayı elinize alıp birinci sıradan son kanala kadar zapping yapmaya başlasanız o kadar uzun zaman geçiyor ki, sizi izlemeleri mümkün değil. 450 kanal içerisinde izleyici seni uyduda nereden bulup izleyecek? Zaten izleyici de televizyonu hangi platformdan izleyeceğini şaşırmış durumda.
Kumandanın ilk 50 sırasını kapmış olan ana kanallar, haber, spor, belgesel, müzik vs. içerikli televizyonlardan yerel kanallara fırsat mı gelir? Toplamda bakılacak olursa yüzlerce şehir televizyonu var ve bu aslında büyük bir güç. Fakat ''kontrolsüz güç güç değildir'' diye düşünecek olursak, her biri kendi başına hareket eden kanallar bunlar. Bu kadar çok televizyon kurulunca, bunları bir arada tutacak derli toplu yayın platformu ihtiyacı doğuyor. Uydu yayınlarının diğer mecraların frekans ücretleri patlamış giderken Yerel Bölgesel Kanallar neden dijital dönüşüme girmezler anlayamıyorum. Kumandanın 3.üncü sırasındaki kanalla 333.üncü sırasındaki kanalın geliri bir mi? Yüzlerce kanal, onlarca yayın platformu, izleyiciyi de, televizyonları da üçe beşe böldü.
Yazımın başında anlattığım gibi, ben bu gidişatı çok önceden tahmin ettiğim için evimde hiçbir platforma üye olmadan televizyon izliyordum. Son bir kaç yıldır TiviBU kendisini çok iyi toparladı ve ben de ikinci televizyonum için üye oldum. Bir defaya mahsus 50-100 TL ödeyip alacağınız el kadar bir kutuyla da BEDAVA HD televizyon yayınlarını izleyebilirsiniz. Ayrıca Smart TV ile artık tüm kanallar elinizin altında. Başta anlattığım ABD örneğinden anlayacağınız üzere artık televizyonculuk internetsiz yapılamaz. Artık İnternet ve Televizyon birleşmiş durumda. Televizyon yöneticileri bizlerden daha az yayıncılık teknolojilerini takip ettiği için benim burada anlattığım konuları onlara izah etmek oldukça zor oluyor. Yoksa konuyu bu kadar uzun anlatmak yerine bir kaç cümleyle de özetleyebilirdim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com