TELEVİZYONDA REYTİNGLER GERÇEK Mİ
Geçmişte ''Reytinglerin birincisiyiz'' diye kendilerini lanse eden kanalların hemen hepsinin isminin şaibeli sonuçlara karıştığını hatırlarsınız. Günümüzde reyting cihazı sayısı arttı ama geçmişte 2 bin civarı olduğu söylenen cihazın yaklaşık 750 kadarı İstanbul, 500 kadarı Ankara, 250 İzmir, 50 Antalya, Bursa, Gaziantep olarak bilinirdi. Reyting cihazının hangi evlerde olduğunu bilen kanal yönetimleri, bu evlere özel hediyeler, maaşlar, televizyonlar verir ve ''Siz kendi istediğiniz kanalı izleyin. Bu hediye ettiğimiz ikinci televizyonda da sürekli bizim kanal açık dursun'' teklifinde bulunulurdu. Böylece reyting şampiyonu olarak tüm reklam pastasını yerlerdi.
İlerleyen zamanlarda bunun önüne geçmek için yanlış bir uygulamaya da geçilmişti. Bir hanede, gün boyu aynı kanalın 4-5 saat açık kalması durumunda hata sinyali gidiyor ve kullanıcı uyarılıyordu. Peki, ben kendimden biliyorum, bazen bütün gün boyunca çalışma odamdaki televizyonda hiç kanal değiştirmeden saatlerce izliyor ve ara sıra göz gezdiriyorum. Eğer bende reyting cihazı olsa benim izlenme istatistiğim hatalı olarak algılanacaktı ya da hata sinyali almamak için kanal değiştirmeye zorlanacaktım. Halbuki, bir hanede aralıksız aynı kanalın izlenmesi oldukça normal bir durum. Hepimiz biliriz ki özellikle çocuklar ve spor izleyicisi, sabahtan akşama kadar aynı kanalı hiç çevirmeden sabit olarak izleyebiliyor. Bu şekilde düşünürsek, reyting cihazı takılı olan bir hanede 4-5 saatlik kısıtlama olduğu için doğal izlenme oranının yansıması da mümkün olmuyor bu durumda. Hata sinyali gitmesin diye kanalı çevirmek zorunda bırakılıyor.
Bazı örneklerimden de anlaşılacağı üzere reytingler eski dönemlerde tamamen şaibeliydi. Hiç bir şaibe olmasaydı bile, 2 Bin evdeki cihazın gönderdiği sinyaller baz alınarak ''50 Milyon kişi bunu izledi'' demek yanlıştı. Yakın zamanda ise 4 bin evdeki cihazın gönderdiği sinyaller baz alınarak ''80 Milyon bunu izledi'' demek de yanlıştır. Bilinmesi gereken bir şey var ki, reyting ölçümleri sadece fikir verebilecek istatistikler sunar. Kesin sonuç olması imkansızdır. Zaten günümüzde tv kanalları sadece televizyon ekranlarından da seyredilmiyor.
Bu yazımızla birlikte, izleyiciler, televizyon yöneticileri ve reklam ajansları; ''Reyting kesin sonuç değildir. Belli fikirler verilmesi açısından sadece istatistik sonuçlar sunar'' denilerek bilgilendirilmelidir. Televizyon camiasının en büyük sorunu ''reyting'' olmaktan çıkarılmalıdır ki reyting uğruna toplumun ahlaki hassasiyetlerini de ayaklar altına alan içeriklerin önüne geçilebilsin.
REYTİNGİ TAM ZAMANLI RAPORLANAN KANALLAR
A2 TV, ATV, BEYAZ TV, CARTOON NETWORK, DISNEY CHANNEL, DMAX, FOX TV, KANAL 7, KANAL D, MİNİKA ÇOCUK, SHOW TV, STAR TV, TLC, TEVE 2, TRT 1, TV8, TV8.5
REYTİNGİ YARI ZAMANLI RAPORLANAN KANALLAR
A HABER, A SPOR, CNN TÜRK, DİYANET TV, HABERTÜRK, HALK TV, NTV, TGRT HABER, TRT BELGESEL, TRT ÇOCUK, TRT HABER, TRT KÜRDİ, TRT MÜZİK, TRT SPOR, TRT 2, TVT, ÜLKE TV, 360,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com