📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

PİRİREİS VE HIZIRREİS İLK YERLİ DENİZALTI SUYA İNDİ

Dünyanın ilk denizaltısı ''Tahtelbahir'' 1719'da Mimar İbrahim Efendi tarafından yapıldı. Yüz yıl sonra Osmanlı Devleti 1886'da Sultan Abdülhamid'in ''2 denizaltı satın alınması'' için İngilizlerle yaptığı anlaşmayla donanmamıza ilk denizaltıları kazandırmış oldu. Dünya'da Yunanistan'dan sonra denizaltı sahibi ikinci devlet, Osmanlı Devleti'dir. 


İlk denizaltımız İngiltere'de inşa edilip, parçalar halinde Osmanlı'ya getirilmiş, Taşkızak Tersanesi'nde monte edilerek denize indirilmişti. Dünyanın ''ilk torpido atabilen denizaltısı'' olmuştur. Tarih derslerinde bunlar anlatılmadığı için Osmanlı Devleti'nin teknolojik yenilikleri takip etmediği sanılmaktadır. Günümüzde, ''Gören gözler için'' Türkiye'de her alanda yeni atılımlar yapılmakta. Bunlardan biri de, ''İlk Yerli Yeni Tip Denizaltı'' projesidir. 


Havadan bağımsız tahrik sistemine sahip Yeni Tip Denizaltı Projesinde 6 yeni tip denizaltının inşası öngörüldü. Pirireis havuza çekim aşamasını geçerken, ikinci denizaltı Hızırreis'in donatımı, 3'üncü ve 4'üncü denizaltıların gövde imalatları tamamlanarak suya indirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi ile dalmış durumda ve gizlilik içinde uzun süre harekat icra edebilme yeteneği, yüksek süratli gelişmiş torpidoları, satıh hedeflerine (kara dahil) atılabilen güdümlü mermi kabiliyeti olan 6 denizaltı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na kazandırıldı. 


Piri Reis denizaltısı 2023'te suya inerken proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027'ye kadar hizmete alınarak donanmanın gücüne güç katacak. Denizaltılar, 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına, 1850 ton deplasmana ve 40 personel kapasitesine sahip bulunuyor. Dünyaca "Tip-214" olarak tanınan ve sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip bulunuyor. Thyssen Krupp Marine Systems ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen Yeni Tip Denizaltı Projesinde, ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ'ın geliştirdiği milli sistemler kullanılıyor ve Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi birçok yerli üretici inşa sürecine katkı veriyor. 

2 yorum:

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🌡️ HAVA DURUMU

Daha fazla hava durumu tahmini: oneweather.org



🏧 REKLAMLAR