📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

RADYO TELEVİZYON ÜST KURULU RTÜK'TEN AÇIKLAMA


Çok az sayıda izleyici ''RTÜK üyelerinin hangi partilerin temsilcilerinden oluştuğunu'' biliyor. Bilmeyenler ise en ufak RTÜK eleştirisinde ''Hükumetin adamları'' diyor. O halde, yanlış bilinen konunun cevabıyla başlayalım. RTÜK üyeleri koltukta: AKP: 4 üye, MHP: 2 üye, CHP: 2 üye, HDP:1 üye / İktidar: 6 üye, Muhalefet: 3 üye olarak yer alıyor. Yani bu yönetimin ortak oylarıyla kararlar alınıyor ve her partinin RTÜK'te söz hakkı var. 

Vatandaşların bilmesi gereken en önemli konulardan biri de ''şikayetler'' konusudur. Sakıncalı bulduğunuz bir yapımı RTÜK'e şikayet ettiğiniz zaman, toplamda belli bir oranda şikayet alması gerekiyor ki RTÜK gündemine alınsın. Yani orada insanlar ''Hadi buna ceza keselim'' diyerek çay içerken karar almıyorlar. Gündeme alınabilmesi için çok sayıda şikayet almış olması gerekiyor. RTÜK kurallarına göre işte o zaman gündeme alınıyor ve ceza kesilmesi gerekiyorsa oylama yapılıyor. Bu anlaşıldığına göre, sürekli asılsız iddialar, ithamlar ve yalan haberlere maruz kalan RTÜK ve yöneticilerine eleştiri yaparken dengeyi daha iyi kurabilirsiniz diye düşünüyorum. 

RTÜK BAŞKANI EBUEKİR ŞAHİN'DEN AÇIKLAMALAR 

Ebubekir Şahin sosyal medya hesaplarından duyurdu: ''Düzenleme ve denetleme alanımızdaki yayın kuruşlarında yer alan diziler, programlar ve spor müsabakalarıyla ilgili RTÜK ve şahsım üzerinden yapılan eleştiriler ve yapıcı yorumların tamamını dikkatle takip ediyoruz. Konuları tam idrak edemeden veyahut meselelere hâkim olunmadan ya da doğru bilgi sahibi olunmadan şahsıma ve kurumuma yapılan haksız ithamların, hatta daha ötesi iftiraların kabul edilmesi mümkün değildir. 

RTÜK, çağın hastalığı İslamofobiyi körükleyici yayınlara asla ve asla müsaade etmez. Üst Kurulumuz Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle ülkemizde ilk defa “Uluslararası İslamofobi ve Medya Zirvesi”ni icra eden kurumdur. Özellikle Batı’da sirayet eden İslam karşıtlığının medya zemininde tartışılmasını temin eden RTÜK, uluslararası camiada faaliyet gösteren uzmanların engin görüşleriyle konuya neşter atarak çözüm önerilerini kamuoyuna sunmaktadır. 

RTÜK şiddete özendiren, teşvik eden yayınları da görmezden gelmez. RTÜK yapılan her türlü yayında, spor müsabakalarında yasal olmayan reklamlara yer verilmesine asla müsaade etmez. RTÜK millî güvenliğimizi tehdit eden, terör ve terör propagandası içeren yayınlara geçit vermez ve bağımsız mahkemelerimiz tarafından verilen yayın yasaklarını uygulamayan yayıncı kuruluşları görmezden gelemez. Yayınlarda özellikle dramatik yapımlar olarak adlandırdığımız dizilerde barış dini olan İslam karşıtı sahnelere, dinimize mensup kimseleri küçük düşüren, din adamlarımızı hor gören içeriklere fırsat vermez. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, milletçe bizi biz yapan değerlerimize zarar verecek, birlik ve beraberliğimize halel getirecek söylemlere müsaade etmez ve bu minvaldeki görüntülere izin vermez. 

Üst Kurulumuz dizilerdeki hayat ışığı, huzurlu yaşam kılavuzu dinimizden uzaklaştırıcı sahneleri görmezden gelmeyerek gerekli tedbirleri almaktadır. Son dönemde İslam karşıtı ve muhafazakâr camiaya yönelik içeriklerin yer aldığı dizi fragmanlarının yayınlanma aşamasında bile sansür iddialarına azami dikkat ederek usulüne uygun olarak gerekli uyarı önlemlerini almıştır. Yapıcı ikazları dikkate almayan yayın kuruluşları hakkında dün olduğu gibi bugün de gerekli yasal yaptırımlar uygulanmıştır ve uygulanmaya devam edecektir. 

Kadına ve çocuğa yönelik başta olmak üzere toplumsal şiddeti özendirici yayınların hiçbirini tasvip etmemiz ve bu yayınlara müsaade etmemiz düşünülemez. Üst Kurulumuz son dönemde millî ve manevi değerlerimizi tahrip eden yayınlara 119 kez müeyyide uygulamıştır. Şiddet içeriklerine 18, terör propagandası içeren yayınlara ise 14 kez yaptırım uygulanmıştır. 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesinin a,b ve c fıkraları hükümlerini ihlalden de toplam 69 farklı müeyyide kararı alınmıştır. 

Bilinmelidir ki RTÜK sansür kurumu değildir. Anayasamız net bir hükümle sansürü yasaklar. RTÜK, medya hizmet sağlayıcı kuruluşları yayın sonrası denetler ve gerekli durumlarda cezai müeyyide uygular. Ayrıca, RTÜK icra ettiği her düzenleme faaliyeti hakkında gerekmedikçe bilgi paylaşımı yapmak durumunda değildir. RTÜK görevinin başındadır. İcraatlarını hayata geçirdikçe kamuoyuyla paylaşmaktadır. Duyarlı kamuoyumuzun takipleri ve yapıcı eleştirileri için teşekkür eder, RTÜK olarak halkımızın beklentileri doğrultusunda çalıştığımızı tekraren belirtir, kamuoyuna saygılarımızı arz ederiz. 


RADYO TELEVİZYON ÜST KURULU RTÜK BAŞKANI EBUBEKİR ŞAHİN 

RTÜK başkanı seçilen Ebubekir Şahin, ilk kez 23.01.2019 tarihinde göreve gelmişti. O günlerde güncellediğim bu yazıda şu ifadeleri kullanmıştım; ''Radyo Televizyon Üst Kurulu'' deyince akla gelmesi gereken ''Radyoculuk ve Televizyonculuk geçmişi'' olduğu için, biz de ilk olarak başkanın öz geçmişine baktık. Akademik eğitim dışında herhangi bir televizyon kanalında çalıştığını, televizyon yöneticiliği yaptığına ya da işin tozunu soluduğuna rastlamadık. Biz televizyoncuların ve televizyon kanallarının geçmişteki en büyük sorunu, RTÜK ile aynı dili konuşamamak olduğu için yeni başkanın ''televizyoncu'' olmasını bekledik ama tercih edilmedi. Peşin konuşmuyoruz ve gerçekten başarılı olmalarını dileriz. 

İyi bir yönetici olarak sektörün profesyonelleriyle temas halinde olur ve danışmanları doğru seçilirse başarılı olabilir. Eğer yönetimsel bir başarısızlık olursa bunun cezasını hep televizyoncular çektiği için biz baştan sözümüzü söyleyelim istedik. Sözümüz de şahıslara değil, makamlaradır. Bizim de görevimiz bu. İlerleyen günlerde nasıl bir RTÜK olacağını hep birlikte göreceğiz ve inşallah takdir edeceğimiz gelişmeler olur temennisindeyiz'' demiştik. 

O dönemde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, göreve gelir gelmez çok olumlu adımlar atarak televizyon camiasında takdir topladı. Benim televizyonlarla ilgili düzeltilmesi gerektiğine inanarak eleştirdiğim bir çok konuyu düzelttiler ve her geçen gün yeni atılımlar yapılıyor. Şahsen ben de, başarılı olduğunu ve alınan kararların şu anki ortamda en mümkün biçimde yapıldığını düşünüyorum. Herkesi mutlu etmek mümkün değil tabii ki. RTÜK yönetiminin yeni bir şeyler yapmak istediği, yenilikler getirmeye çalıştıkları ve pozitif düşündükleri net olarak anlaşılsa da, mutlaka ''iftira boyutunda'' iğrenç bir siyasetle karşı çıkanlar oluyor. 

Benim, medya mensubu olarak dahi görmediğim bir kısım siyasi haberciler, bir şeyler iyi giderken frene basmaya çalıştığı için ''RTÜK Başkanı X Bin TL maaş alıyor. Kendisine Reis dedirtiyor'' vs vs iftira dolu rezil başlıklar atıyorlar. ''Reis'' dense ne olur, denmese ne olur! Ben de bazen iş arkadaşlarıma ''Başkan naber'' diyorum. Günlük yaşamda da herkes birbirine ''reis'' diyor. Bu bir güç ifadesinden ziyade, samimi hitap şeklidir. Hiç mi duymadınız? Hele ki bir Karadenizli ise ona ''Reis'' demek oldukça sıradan bir durum değil mi? 

Ortada bir şey yokken sırf bir hata varmış gibi göstermek için bu tür haberleri ilk paylaşan 10-15 yayıncının da her seferinde ''aynı kalemi tuttuğunu'' görmek, ''Bu adamlar ne yapmaya çalışıyor'' dedirtiyor insana. Aslında ne yapmak istediklerini çok iyi anlıyorum ama RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tüm yalan haberlere gereken cevabı verdiği için, fazla uzatmaya gerek yok. Biz, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'i yakından tanıyalım. 


RÜTK Başkanı Ebubekir Şahin Kimdir? 

1974 yılında Rize Çayeli’nde doğdu. İlköğrenimini Rize’de, lise eğitimini Sakarya’da tamamladı. 1995 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. 2002 yılında da Gazetecilik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaptı. Halen Selçuk Üniversitesi’nde İletişim alanında Doktora eğitimini tez aşamasında sürdürmektedir. 

Sırasıyla, İçişleri Bakanlığı, TBMM, Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, RTÜK, Başbakanlık gibi birçok kurumda yöneticilik yaptı. Anadolu Ajansı’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar olarak görev yaptı. 

6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 16.10.2017 tarihli ve 8'inci Birleşiminde yapılan seçim sonucunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Evli ve Zeynep Melike ile Ahmet Burak’ın babası olan Ebubekir ŞAHİN, İngilizce bilmektedir." 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🛒 GÜNLÜK YAŞAM



🏧 REKLAMLAR