📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

KEMAL SUNAL FİLMLERİ TELİF HAKKI DAVASI

Medyada sık gündeme gelen, ''Kemal Sunal filmlerinin telif hakları'' meselesi bir türlü çözüme ulaşamamıştı. Kemal Sunal'ın ailesi, 1970 ve 1990'lı yıllarda rol aldığı 45 adet filminin, sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin 3 ayrı firmaya 'telif hakkı' davası açtı. 

Özetle; ''Kemal Sunal'ın, filmlerin sadece sinema gösterimi için yapımcıyla anlaşmasının olduğu ve değişen teknolojiye göre bu filmlerin televizyonlarda ve bir çok mecrada yayınlanmasından dolayı ailesinin telif hakkı istemesi'' dava konusu olmuştu. Sinema sektöründen dostlarımla sohbetlerimizde, ''Ailesi yapımcılardan neden telif istiyor anlam veremiyorum'' dediğimiz için aklıma takılan önemli detayları sizlerle paylaşacağım. 

Kemal Sunal devrinde, 1990 öncesine kadar filmleri sinemadan sonra devlet televizyonunda da yayınlanıyordu. Özel kanallar 90'lı yıllarda çıktı. 2000 yılında vefat eden Kemal Sunal, o dönem hayattaydı ve televizyon için telif davası açmamıştı. (2010 yılından sonra ailesi dava açtı.) 


Bildiğiniz gibi filmin sahibi yapımcıdır. Yapımcı filmi ne kadar çok yere satarsa ömür boyu o kadar kazanç sağlar. Bu yüzden filmlere yatırım yapılır. Oyuncularla yayın mecralarına göre ayrı bir anlaşma olmaz. (Günümüzde özel anlaşma yapanlar var.) Bir oyuncuya filmde yer alması için ödediği çekim ücreti telifin tümünü kapsar. Oyuncu, parasını alır ve yapımcıyla maddi ilişkisi biter. Aksi halde ''ömür boyu ortaklık'' diyebileceğimiz bir şey ortaya çıkar. 

''Yapımcı'' olarak neden bir filme yatırım yapılır? Çeşitli mecralara satarak filmden ömür boyu sürekli kazanç sağlamak için! Eğer her yayın mecrası için Kemal Sunal'a para verilmesi gerektiğine hüküm gelirse, Dünyada yapımcı diye bir şey kalmaz. ''Kemal Sunal Filmi'' olarak anıyoruz ama tek başına oynamıyor. Bu durumda bir filmde rol alan 100 oyuncunun her birine tek tek telif ödenmesi gerekir. Hatta teknik ekibin ve yönetmenin de telif ücreti alması lazım. Yani her seferinde filmi yeniden çeker gibi bir durum ortaya çıkar. O zaman yapımcı neden ortaya para koysun ki? Oyuncu olmak, yapımcılıktan daha karlı bir iş olur. Piyasada yapımcı diye bir şey kalmaz. 

Davanın sonucuna dair bir yorumda bulunmayacağım ama benim bu anlattıklarım hiç hesaba katılmıyor gibi görünüyor. Bu telif davası sadece Kemal Sunal ekseninde değil, tüm oyuncuları kapsayacak bir sonuca varacağı için biz de merakla bekliyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🛒 GÜNLÜK YAŞAM



🏧 REKLAMLAR